solunum yetmezliği Fundamentals Explained
Wiki Article
Solunum yetmezliği, solunum sisteminin kandaki oksijen ve karbondioksit değişimini sağlayamaması sonucunda ortaya çıkar. Kanda normalden daha fazla karbondioksit birikmesi ya da yeterli oksijeninin bulunmaması durumunda meydana gelen bu yetmezlik, pek çOkay farklı nedenden dolayı oluşur.
• Havayoluna bakmaya çalışmak çocukta strese neden olacağından ağız içi muayenesi yapılmaz. Akut epiglottitde dil basacağı ile ağız muayenesi çOkay tehlikeli olup solunum yollarının tam obstrüksiyonu ve ölüme neden olabilir
Bu hastalıklar, akciğerlerde hava akışını sınırlayarak oksijen alışverişini engeller ve karbondioksit atımını zorlaştırır.
Solunum ile ilgili sorunları tanımlayabilmemiz için solunumun yeterliliğini gösteren bazı işlevlerdeki değişiklikleri yorumlayabilmemiz gereklidir. Bunlar;
Solunum gazı analizi: Bu exam, kanınızdaki oksijen ve karbondioksit seviyelerini doğrudan ölçerek solunum yetmezliği teşhisine yardımcı olabilir.
BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.
Solunum yetmezliğinin teşhisi klinik değerlendirme ve tanı testlerinin bir kombinasyonunu içerir. Başlıca tanı yöntemleri şunlardır:
Örneğin, solunum yetmezliği nedeni olan bir akciğer hastalığının erken tanısı ve tedavisi daha solunum yetmezliği tipleri iyi sonuçlar verirken, ileri seviyede bir hastalık daha zor tedavi edilir.
II’de verilmiştir. Bunların içinde hipoksemiye neden olan en önemli mekanizmalar fizyolojik şant
Nefes darlığı: Solunum solunum yetmezliği yetmezliği en sık nefes darlığı ile ilişkilidir. Kişi nefes alırken zorluk yaşar ve nefes alıp verirken hırıltı, tıslama veya diğer sesler duyulabilir.
Altta yatan nedene yönelik tedavi: Solunum yetmezliğine neden olan durumun tedavisinin sağlanmasıdır.
yetmezliğine bağlı değilse (pulmoner arter oklüzyon basıncının ≤eighteen mmHg olması) solunum yetmezliği tipleri hastada ARDS
Bu mekanizmalarla gaz alışverişi sağlanabiliyorsa, başka ifadeyle hastanın spontan solunumu ile gaz-alışverişi sağlanabiliyorsa solunum sıkıntısı var demektir. Ancak bu mekanizmaların uzun süreli kullanımı hastayı yorar ve solunum işlevleri giderek kötüleşir. Spontan solunum yeterli gaz alışverişini sağlayamamaya başlar. Solunumla ilgili bu evrenin erken fark edilerek oksijenizasyonun sağlanmasıyla bu mekanizmalar ortadan kalkar ve standard solunum fonksiyonlarına geri dönüş sağlanır.
Larinx: Sesin oluşumunu sağlayan ses tellerini barındıran bu yapı, havanın trakeaya geçişini kontrol eder.